[...] ( zwłaszcza cukrów prostych). LDL-e posiadają okres półtrwania we krwi obwodowej 3 dni. To znaczy, że nawet trzy dni po bardzo obfitej tłustej uczcie, podczas badania krwi poziom LDL może być zawyżony. HDL - frakcja, lipoprotein o wysokiej gęstości. Jest to tak zwana „dobra" frakcja lipoprotein odprowadzająca nadmiar [...]
[...] często występująca na terenie naszego kraju, prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowalności na chorobę wieńcową. Od lat wiązano niedobory hormonów tarczycy z podwyższonym poziomem frakcji ,,złego" cholesterolu - LDL i trójglicerydów we krwi. Ostatnio wykazano również podwyższone stężenie homocysteiny. W 1937 r pojawiło się na rynku w USA mleko [...]
Każdy suplement będący w stanie podnieść poziom testosteronu, jest niezwykle cenny dla kulturystów, gdyż nawet niewielki wzrost tego hormonu zwiększa rezultaty ciężkiego treningu. Jednak, które prohormony są najbardziej skuteczne i jak najlepiej jest je stosować? A przede wszystkim, czy są bezpieczne? Pigułka sukcesu? Prawie trzy lata temu jako [...]
[...] ilości żelaza czy witaminy C. Odchudzanie powoduje uczucie głodu Występuje na początku odchudzania. Wraz z ubytkiem kilogramów spada wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. A jeśli poziom cukru spada to jesteśmy głodni. Każdy może schudnąć, to jedynie kwestia silnej woli Tyją tylko ci, którzy nie potrafią zapanować nad [...]
[...] ciała (kształt jabłka). Otyłość pośladkowo-udowa jest bardziej typowa dla kobiet i jest trudniejsza do leczenia, natomiast z otyłością brzuszną związany jest podwyższony poziom "złego" cholesterolu (frakcje LDL), a to z kolei wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, nadciśnienia i cukrzycy. Do określenia [...]
[...] waga ciała ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli BMI zbliża się do 27 kg/m2, to szybko pojawia się ryzyko chorób - cukrzycy typu II, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego poziomu kwasu moczowego (dna), kamicy pęcherzyka żółciowego. Wyjaśnijmy to na przykładzie. Nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej (wisceralnego) [...]
[...] naukowego. Początkowo próbowano określić w jaki sposób substancja ta wytwarzana jest w organizmie człowieka i jakie są skutki jej niedoboru. Niebawem dowiedziono, że niski poziom karnityny w ustroju sprzyja wyraźnemu osłabieniu siły mięśniowej oraz pogorszeniu pracy serca, czego przejawem jest gwałtowne męczenie się, nawet po niewielkich [...]
[...] w The Journal of the American Medical Association (JAMA) w czerwcu 1999 r. W przeciwieństwie do opinii entuzjastów prohormonów, King nie zaobserwował żadnego wpływu na poziom testosteronu w surowicy po podawaniu osobom badanym 100mg androstendionu trzy razy dziennie przez 8 tygodni. Ponadto ostrzegał, że używanie androstendionu może mieć [...]
[...] nie zalegają w kwaśnym żołądku jak kazeina przez co bardzo szybko są hydrolizowane i wchłaniane w jelicie cienkim i po ok. 20 minutach od zażycia na pusty żołądek podnoszą poziom aminokwasów we krwi. Po drugie, dzięki specyficznemu profilowi aminokwasów zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wykazują silniejsze działanie anaboliczne niż [...]
[...] w Atenach będzie prawdopodobnie ostatnią, w której nie wystąpią ludzie zmodyfikowani genetycznie. Czyżby miała nastąpić era „superludzi" ? Przy obecnej manipulacji na poziomie molekularnym, medycyna stwarza nieprawdopodobne możliwości w rozwijaniu ciała ludzkiego. Federacje sportowe obawiają się, że uczestnicy igrzysk zastosują nowy rodzaj [...]
[...] ważnych dla ćwiczącego mężczyzny minerałów. Dlaczego właśnie cynk i magnez możemy uznać za niezbędne minerały przyczyniające się do wzrostu poziomu testosteronu, a tym samym wspomagające przyrost beztłuszczowej masy ciała? Otóż cynk jest minerałem odpowiedzialnym za produkcje [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] się wyrabiać w czasie poniżej 1h 4. O jakiej porze dnia najlepiej trenować ? Najlepiej rano o godz. 10-11 oraz wieczorem w godzinach 19-21, ze względu na największy poziom testosteronu w tych godzinach (godziny są oczywiście podane w przybliżeniu). Lecz najlepiej trenować po prostu wtedy kiedy nam to najlepiej odpowiada, bo np. mało kto [...]
[...] w gainerach jest wysokooczyszczona skrobia pochodząca z kukurydzy lub pszenicy. Jedynie taki węglowodan będzie źródłem stabilnej energii i nie podniesie zbyt mocno poziomu cukru we krwi. Nasz rynek jednak jest zdominowany przez niedrogie odzywki pochodzenia krajowego, czasem zagranicznego. Biorąc pod uwagę [...]
[...] na to energię i potrzebny materiał, jeżeli zaczął popadać w stan katabolizmu jeszcze w czasie trwania treningu? Poza odpowiednią dietą (która zapewni odpowiednio wysoki poziom glikogenu w mięśniach na treningu) należy zabezpieczyć organizm przed niszczycielskim katabolizmem, stosując odpowiednie suplementy. Jednym z nich jest właśnie HMB. [...]
[...] kontrolę nad długością życia. U człowieka spełnia jednak inne funkcje. Jakie zadania spełnia insulina u ludzi? Cóż pierwszą odpowiedzią będzie że ma za zadanie obniżać poziom cukru we krwi. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Wywodzimy się z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy [...]
[...] warzywa okopowe, owoce i napoje zawierają zazwyczaj do 25% węglowodanów. Znikome ilości występują również w produktach mlecznych tam zawartość laktozy kształtuje się na poziomie 4-4,5%. W zakresie spożycia węglowodanów obserwuje się malejący udział energii pochodzącej z węglowodanów złożonych (przetworów zbożowych i ziemniaków) a rosnący [...]
[...] przyczyn andropauzy należy upatrywać w różnorodnych czynnikach psychicznych i fizycznych, jednak najbardziej istotną rolę w jej przebiegu odgrywa zmniejszający się z wiekiem poziom męskiego hormonu - testosteronu. U młodych chłopców jego ilość w organizmie jest niewielka, dopiero u nastolatków gwałtownie wzrasta i utrzymuje się na zwiększonym [...]
[...] skupić na ładunku glikemicznym). Odnosi się go do czystej glukozy. Chodzi oto, że produkty zawierające cukry złożone dłużej się trawią i nie podnosi się nagle zbyt wysoko poziom insuliny we krwi. Lepiej jeść ryż brązowy niż biały, makarony razowe lub z mąki z pszenicy durum. Staramy unikać się cukru, dużych ilości miodu, przetworów owocowych, [...]
[...] przyswaja wraz z witaminą B6. C - jak czosnek Jest wskazany w zapobieganiu miażdżycy. Zawiera allicynę - aktywną substancję, która hamuje zlepianie się płytek krwi i obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi. Dla tych, którzy nie są w stanie jadać surowego czosnku z powodu intensywnego zapachu wyjściem są tabletki (np. alliofil, alliorut). D - jak [...]